NEW YORK TIP 1: BEZIENSWAARDIGHEDEN

Als je New York bezoekt dan is de stad zelf eigenlijk al één grote attractie op zich. De straten, de geluiden, de mensen, de gebouwen, de geuren, de drukte… het is op veel plekken net alsof je door een grote filmset loopt. New York heeft naast het ‘normale leven’ ook veel te bieden op het gebied van attracties, bezienswaardigheden, evenementen en musea. Als je alles wat de moeite waard is in New York op zou willen sommen dan heb je daar een website van honderden pagina’s voor nodig om dat te doen. Wij kiezen er liever voor om de bekende hoogtepunten en een aantal minder bekende bezienswaardigheden in New York City te vermelden die volgens ons een toevoeging kunnen betekenen voor jouw vakantie in New York.

bezienswaardigheden in New York

Excursies vooraf via internet reserveren

New York is de best bezochte stedentripbestemming ter wereld. Dat betekent drukte in musea, bij bezienswaardigheden en bij excursies. Het is daarom vaak niet onverstandig om vooraf via internet excursies en toegangskaartjes te reserveren of kopen. Via ‘TicketBar New York’ kun je handig én veilig vooraf allerlei interessante activiteiten in New York City reserveren zoals rondvaarten, skip-the-line tickets voor musea, fietstochten door New York, musicaltickets en allerlei wandeltochten.

BEKIJK ALLE NEW YORK TICKETS EN EXCURSIES

Top of The Rock

De 259 meter hoge GE Building is onderdeel van Rockefeller Center op Manhattan. Het gebouw is bekend onder het adres 30 Rockefeller Center en heeft een uitzichtplatform dat dagelijks door duizenden toeristen bezocht wordt. Het uitzichtpunt is lager dan het observatiedek van het Empire State Building, maar biedt een uitzicht dat zeker net zo mooi is. In zuidelijke richting kun je de zuidelijke helft van Manhattan zien, inclusief de eerder genoemde Empire State Building. In het noorden kun je mooi Central Park zien liggen tussen de vele hoogbouw in.

REGEL TICKETS VOOR ‘TOP OF THE ROCK’

✅ gratis annuleren tot 24 uur voor aanvang
mobiele vouchers geaccepteerd
✅ i.s.m. betrouwbare leverancier GetYourGuide

Top of The Rock

World Trade Center

Op de plek waar de New York Twin Towers stonden die op 11 september 2001 tijdens een terroristische aanslag vernield werden, is nu een nieuw World Trade Center verrezen. Het nieuwe complex omvat verschillende bouwwerken waaronder One World Trade Center dat met 541 meter hoogte nu het hoogste gebouw van de Verenigde Staten is. Het One World Observatory is gevestigd in One World Trade Center. Vanaf een hoogte van 381 meter zou dit observatiedek het beste uitzicht bieden dat je in New York kunt beleven. Dit is een kwestie van persoonlijke smaak, want wij vinden het uitzicht vanaf Top of The Rock en het Empire State Building net zo mooi.

World Trade Center

Boottochten

De skyline van New York City is een goede reden om deel te nemen aan een boottocht. Je kunt verschillende boottochten boeken, waaronder speciale thematochten. Sommige boottochten zijn inclusief een brunch, lunch of diner. Ook zijn er speciale avondboottochten die je laten zien hoe de stad ’s avonds fraai verlicht is. Populair zijn de boottochten van Circle Line, waarbij de kortste boottochten ook altijd de belangrijkste highlights laat zien: het Vrijheidsbeeld en de kop van Manhattan met de vele wolkenkrabbers. Mocht je de tijd hebben dan kun je deelnemen aan een bijna drie uur durende boottocht die helemaal rondom het eiland Manhattan vaart.

BEKIJK DE MANHATTAN BOOTTOCHT
en koop online tickets

High Line Park

Het High Line Park, vaak ook kortweg als High Line aangeduid, is een uniek park dat in het westen van Manhattan ligt. Het stadspark is aangelegd op een oude spoorweglijn die door Lower West Side loopt. Omdat de spoorlijn boven de weg zweeft, is er een prachtige synergie ontstaan tussen het park en de omgeving waar het park doorheen loopt. Inmiddels is het High Line Park ruim 2,3 kilometer lang en lopen er jaarlijks meer dan vijf miljoen mensen door het park. Wie High Line op zijn mooiste wil ervaren die zorgt dat hij of zij er in de vroege ochtend is. Tijdens het krieken van de dag zijn het vooral locals die hier bij mondjesmaat te vinden zijn. Gedurende de dag kan het zeker bij mooi weer erg druk worden in het park, waardoor de schoonheid eigenlijk een beetje verloren gaat.

Grand Central Terminal

Er zijn weinig treinstations die als echte bezienswaardigheid in overzichtjes zoals deze vermeld mogen worden. Grand Central Station oftewel Grand Central Terminal is een uitzondering. Het belangrijkste station van New York is een prachtig bouwwerk dat in jugendstil is uitgevoerd. Het gebouw stamt uit 1913. Het is vooral de grote hal van Grand Central Terminal die de moeite waard is. Wie veel films en televisieseries kijkt die zal deze hal waarschijnlijk wel herkennen. Grand Central Terminal is onder andere te zien in kaskrakers zoals The Avengers, I am Legend, Unbreakable, Conspiracy Theory en Men In Black.

Grand Central Terminal

Chinatown

De Chinese wijk van New York is inmiddels de grootste Chinese enclave buiten Azië. Chinatown heeft de afgelopen decennia flink aan terrein gewonnen en heeft (delen van) andere wijken en etnische buurten opgeslokt. Naar schatting wonen er nu zo’n driehonderdduizend mensen in Chinatown, waarvan een groot deel van oorsprong Chinees is. Als toerist is Chinatown één van de wijken die je eigenlijk niet over mag slaan tijdens een bezoek aan New York City. De geheel eigen subcultuur die hier ontstaan is zorgt voor een fraai plaatje binnen de stad. Hier ga je ook naartoe om authentiek Chinees te eten, goedkoop te shoppen bij de verschillende Chinese handelaren of om je gezondheid te stimuleren door typisch Chinese medicijnen of een Chinese massage.

IJsbaan Rockefeller Center

In New York City kun je de helft van het jaar schaatsen bij Rockefeller Center. Vanaf 11 oktober tot eind april is hier een kunstmatige ijsbaan aangelegd waarop je in de buitenlucht kunt schaatsen. De kwaliteit van het ijs is niet altijd even goed, zeker niet als in april de temperaturen soms al tot boven de twintig graden oplopen. Het decor blijft dankzij de indrukwekkende wolkenkrabbers uniek. Hier schaatsen is niet goedkoop en er komen extra kosten bij als je schaatsen moet huren. Daardoor is de schaatsbaan meestal niet té druk, wat een voordeel is voor wie er graag ongehinderd wil schaatsen.

Ellis Island

In de Upper New York Bay ligt Ellis Island. Verschillende cruises maken een tocht langs de skyline van New York en meren aan op dit historische eiland van de stad. Je kunt het eiland ook gewoon met een ferry bereiken natuurlijk. Aan het eind van negentiende eeuw kwamen alle immigranten via Ellis Island New York binnen, met de hoop op een beter bestaan. Uiteindelijk hebben er zo’n twaalf miljoen immigranten het eiland gepasseerd. Het immigratiekantoor van toen is tegenwoordig een museum waar je de procedures van destijds kunt herbeleven. Ook zijn er veel mensen die hier in de archieven duiken om er achter te komen wie hun voorvaderen waren. Maar de meeste mensen bezoeken Ellis Island om het vrijheidsbeeld ‘Statue of Liberty’ van dichtbij te kunnen bewonderen.

Vrijheidsbeeld

Het meest beroemde monument van New York City en misschien zelfs van heel Amerika, is ongetwijfeld Lady Liberty. Dit ‘Statue of Liberty’ staat symbool voor de vrijheid en siert daarmee de skyline van New York. Voor vele is het misschien een verrassing om erachter te komen dat het monument op een eiland staat en niet op het vaste land. Om het beeld van dichtbij te bewonderen heb je een afvaart nodig richting Ellis Island, wat tijdens de plaatsing nog de naam ‘Bedloe’s Island’ droeg. Het vrijheidsbeeld was een cadeau van Frankrijk als teken van vriendschap tijdens de viering van de 100 jarige Onafhankelijkheidsverklaring. De zeven stralen op de kroon van het beeld staan synoniem voor de zeven continenten. Het boek in haar linkerhand draagt de datum 4 juli 1776, een inmiddels belangrijke feestdag voor Amerikanen. Het herleid naar de datum waarop de Amerikaanse Verklaring van Onafhankelijkheid werd getekend.

Het beeld werd ontworpen door Frederic-Auguste Bartholdi naar een idee van Edouard de Laboulaye. Voor de ijzeren constructie werd de hulp ingeroepen van Gustave Eiffel. Liefhebbers kunnen zelfs een bezoek brengen in het beeld. De veiligheidsprocedures zijn behoorlijk streng, vergelijk het maar met een veiligheidscheck op een vliegveld. Er is geen lift aanwezig dus men dient in goede conditie te zijn.

Vrijheidsbeeld

Central Park

Het groene hart van New York City is inmiddels wereld beroemd. In verschillende films kom je Central Park tegen. Voor de inwoners van New York, die vaak geen tuin hebben, is het een geliefde plek om samen te komen. Met name in de weekeinden kan het er behoorlijk druk zijn. De afmeting van het park telt ongeveer achthonderdvijftig hectare.

Central Park werd aangelegd omstreeks 1857. Calvert Vaux en Frederick Law Olmsted mochten hun ontwerp in uitvoering brengen. Central Park heeft tientallen bruggen, meren, monumenten, bloementuinen, gebouwen, sportvelden, watervallen, terrassen en heerlijke wandel- en fietspaden. Onder de bezienswaardigheden bevinden zich Central Park Zoo, Charles A. Dana Discovery Center, Obelisk, Harlem Meer, Gapstow Bridge, Belvedere Castle en Conservatory Garden.

Saint Patrick's Cathedral

Te midden tussen wolkenkrabbers en het drukke stadsleven kun je een bezoek brengen aan de statige Saint Patrick’s Cathedral. De kathedraal is gelegen aan chique Fifth Avenue. De eerste steen voor de grote Saint Patrick’s Cathedral werd in het jaar 1858 gelegd. De in neogotische stijl opgetrokken kathedraal werd ontworpen door James Renwick Jr. In de kathedraal zijn verschillende religieuze kunstwerken te bewonderen en andere pracht en praal. Liefhebbers kunnen een tour boeken of een app downloaden voor een ‘self guided audio tour’.

Flatiron Building

Het Flatiron Building is één van de bekendste gebouwen van New York. Dit opvallende bouwwerk aan de Fifth Avenue en Broadway is een geliefd item voor films, documentaires en liefhebbers van bijzondere architectuur. Het driehoekige uiterlijk in renaissance stijl opgetrokken bouwwerk is afkomstig uit het ontwerp van Daniel Burnham en zijn collega Frederick Philip Dinkelberg. Het gebouw werd niet meteen in de armen gesloten. Sommige vonden het gewoonweg een gedrocht. Inmiddels is de Flatiron Building een icoon van de stad New York en prijkt het op menig plaatje die er geschoten wordt.

Radio City Music Hall

De in art deco stijl gebouwde Radio City Music Hall is een icoon van de stad New York. Sinds de Music Hall haar deuren opende in 1932 hebben er al heel was succesvolle films, theater voorstellingen en concerten de revue gepasseerd. Daarnaast worden er ook allerlei programma’s opgenomen zoals talkshows, America’s Got Talent en andere live shows. Het is erg leuk om de tour te doen die je een kijkje achter de schermen biedt.

Radio City Music Hall

Washington Square Park

In de nabije omgeving van de New York University is een heerlijk park gelegen. Dit Washington Square Park is een populair rustpunt in de drukke stad. Het monument ‘Washington Arch’ van Stanford White en het daarvoor gelegen fontein zijn geliefde plekken om met iemand af te spreken of gewoon om te genieten van de omgeving. Je treft er veelal studenten, inwoners van de stad, toeristen en straatartiesten. Daarnaast telt het park nog enkele speeltuinen, schaakbord- en picknick mogelijkheden en zijn er verschillende monumenten te bewonderen zoals die van Giuseppe Garibaldi en George Washington.

Empire State Building

Wie kent het Empire State Building niet? Dit 102 verdiepingen tellende kantoorgebouw is gevestigd aan de Fifth Avenue. Met name ‘s avonds als het licht in de toren in werking treedt, is de Empire State Building een prachtig herkenningspunt in de stad. Voor een lange periode gold de Empire State Building als hoogste gebouw in de wereld. Inmiddels staat dat record in Dubai met de opening van ‘Burj Khalifa’. De art deco bouwstijl werd ontworpen door William F. Lamb. Hij gebruikte hiervoor de Reynolds Building in Winston-Salem Noord Carolina als inspiratie. Het observatiedek op de 86ste verdieping levert een spectaculair 360˚ uitzicht over de stad. Zestien etages hoger, op de 102de verdieping is nog een uitkijkplatform. Liefhebbers kunnen in de visitor’s center alles te weten komen over de specificaties en opmerkelijke details van de wereldberoemde Empire State Building.

Reserveer je tickets vooraf

Als je het observatiedek van het Empire State Building wilt bezoeken, dan is het vooraf reserveren van de tickets een must. Dat kan via Ticketbar New York. Je kunt de tickets op deze manier simpelweg via internet kopen.

BEKIJK TICKET INFO & RESERVEER ONLINE
voor het Empire State Building

Brooklyn Bridge

Als één van de oudste bruggen van New York mag de Brooklyn Bridge nog altijd veel bewondering genieten. De Brooklyn Bridge, die rond 1870 werd gebouwd, vierde pas in 1883 de openingsceremonie. De brug die over de East River loopt, verbond sindsdien Manhattan met Brooklyn. Tegenwoordig is de kabel-hangbrug toegankelijk voor auto’s, voetgangers en fietsers. En ook deze brug ontvangt regelmatig sloten van verliefde stellen die hun verbintenis aan elkaar tonen door hun slot te plaatsen aan de brug. Helaas worden ze meer dan eens verwijderd, omdat het officieel verboden is.

Brooklyn Bridge

Gospeltour

In het stadsdeel Harlem kun je een inspirerende tour boeken. In een tijdsbestek van zo’n vier uur wordt je rondgereden door historische wijken, kom je langs bezienswaardigheden als het Apollo Theater, Columbia University, de Cotton Club en Sugar Hill. Als toefje op de taart mag je getuige zijn bij een live gospel waar de gemeenschap trots op is.

BEKIJK DE GOSPEL TOUR

Chrysler Building

In opdracht van de heer Walter Percy Chrysler, van het automerk Chrysler, werd omstreeks 1928 begonnen met de bouw van een wolkenkrabber. Voor het ontwerp werd de Amerikaanse architect William van Alen benaderd. Net als bij de later gebouwde Empire State Building, waren ook de critici over de Chrysler Building niet te spreken. Desondanks kent het inmiddels veel liefhebbers en mag de New Yorkse Chrysler Building zich meten met de andere bekende symbolen van de stad. Voor de architect liep het iets minder gunstig af. Een conflict met de opdrachtgever over de betalingen van rekeningen is hem duur komen te staan. Zijn carrière was hierna zo goed als over. Twee jaar na het begin van de bouw werden de deuren van de Chrysler Building geopend.

Trinity Church

De niet al te grote neogotische Trinity Kerk staat op bijzondere wijze ingesloten door hoge bouwwerken in Wall Street en Broadway. Het naastgelegen kerkhof bevat de graven van verschillende invloedrijke politici, bankiers en schrijvers. De drieëntwintig klokken in de toren zijn inmiddels afgeschermd om de omwonende niet een hartverzakking te bezorgen. Alleen tijdens speciale gezette tijden is er een openbaar klokkenluiders programma te horen.

Trinity Church

Coney Island

Wie op zoek is naar vertier en pret, moet zeker eens een kijkje nemen op Coney Island. Als onderdeel van de wijk Brooklyn heeft Coney Island veel te bieden als het gaat om pretparken. Het schiereiland heeft namelijk heel wat leuke attracties voor jong en oud. Zo kun je een rit maken in het reuzenrad van Deno’s Wonder Wheel Amusement Park. Stap je in de wervelende wereld van achtbanen bij Cyclone Roller Coaster of breng je een bezoek aan het Luna Park. Ander vertier vind je er aan de kust. De heerlijke stranden en wandelpromenades zorgen voor prachtige momenten dichtbij de grote stad.

New York City Hall

In dit oudste stadhuis in Civic Center van New York, is nog altijd de burgemeester in functie. Het in renaissance stijl gebouwde stadhuis is een prachtige verschijning in het hoofdzakelijk moderne New York. Het werd aan het begin van de negentiende eeuw gebouwd en heeft nog altijd dezelfde functie behouden. Op afspraak is het mogelijk om een rondleiding te krijgen. Op deze manier kun je een aantal van de prachtige kunstwerken bewonderen en krijg je een kijkje in de verschillende ruimtes. Het prachtig onderhouden omliggende park is een verademing binnen het drukke stadscentrum.

New York City Hall

Bronx Zoo

Eén van de leukste dierentuinen van New York is te vinden in het noordelijke stadsdeel de Bronx. Behalve het Yankee Stadium vind je er ook de New York Botanical Garden en Woodlawn Cemetery, één van de grootste begraafplaatsen van de stad. Op iets meer dan honderd hectare zijn uiteenlopende dieren te bewonderen in de Bronx Zoo. In de dierentuin zijn regelmatig wisselende tentoonstellingen te bewonderen. En in het 4D theater maak levensechte avonturen mee. Een leuk dagje uit voor jong en oud.

Times Square

Het meest bruisende deel van de stad New York is te vinden op Times Square in het stadsdeel Manhatten. Behalve het drukke verkeer, honderden mensen die er vrijwel altijd rondlopen, zijn er ook heel veel digitale reclameborden waar de meest mooie producten, modellen of animaties op vertoond worden. Het kruispunt is een samenkomst van straten die grenzen aan Broadway, 7th Avenue en 42e en 47e Streets. Times Square, dat voorheen de naam Longacre Square droeg, is elk jaar het middelpunt tijdens het aftellen voor het nieuwe jaar. Iedereen wil immers aanwezig zijn op ‘New Year;s Eve at Time Square’. Opmerkelijke bezienswaardigheden bij Times Square zijn ‘the Naked Cowboy’ en zijn gitaar, Paramount Building, Astor Plaza, verschillende muzikanten en vooral de mensen in alle soorten en maten.

Times Square