NEW YORK TIP 7: ETEN & DRINKEN

Wie naar New York reist die hoeft niet te verhongeren of dorst te lijden. Er is bij wijze van spreken op iedere hoek van de straat wel iets te verkrijgen. Zeker in grote delen van Manhattan waar je letterlijk op iedere hoek van de straat iets kunt kopen bij één van de vele mobiele karretjes. Vroeger waren dit vooral hotdogkarren, tegenwoordig is het aanbod uitgebreider met onder andere allerlei soorten gebakken vlees. Het culinaire aanbod in New York City is enorm breed. Behalve de eetstalletjes waar je nog steeds de onvervalste hotdogs kunt krijgen is er een ruim aanbod van eetgelegenheden in alle prijsklassen en van etnische keukens die afkomstig zijn van alle uithoeken uit de wereld.

Duizenden eetgelegenheden

Voor New Yorkers is buiten de deur eten zeer vanzelfsprekend. De meeste mensen wonen op een aantal vierkante meters waarbij er weinig plek is om eens uitgebreid te gaan koken en tafelen. Een andere reden is dat men door de afstanden en reistijden vaak vrij laat thuis is. Zeker als je in Manhattan werkt en in een andere borough woont dan is het vaak handiger om vlak bij het werk snel wat te eten voordat je je in het forensenverkeer stort. Een doggybag is ook geen onbekend verschijnsel. De ene dag eet je wat in een diner of restaurant en wat er overblijft, neem je mee naar huis om dat de volgende dag op te warmen.

In totaal telt New York tussen de 180.000 en 190.000 restaurants, bars, diners en andere eetgelegenheden. Hiervan gaan er jaarlijks enkele honderden dicht, maar komen er vaak weer minstens net zoveel bij. De verwachting is dat binnen het totale aantal eetgelegenheden redelijk snel de tweehonderdduizend zal passeren.

Authenticiteit

Wat je als Europeaan op sommige plekken zult missen is authenticiteit. Dat merk je vooral in de Italiaanse keuken, die in New York al decennialang verbasterd is. De van oorsprong Italiaanse New Yorkers wonen hier meestal al generaties lang, waardoor de producten die ze in hun restaurants verkopen zo ver-Amerikaanst zijn, dat ze soms nog maar weinig te maken hebben met de pure Italiaanse keuken zoals wij hem in Italië nog kunnen proeven. Als je überhaupt al het geluk hebt dat er nog echte Italiaanse koks in de keuken staan. Sta er niet van te kijken als jouw pasta door een Chinese of Mexicaanse kok gemaakt is. Ditzelfde zie je ook in de andere wereldkeukens in New York en met name in Manhattan. Er zijn wel uitzonderingen en dat is eigenlijk in de kleinere en grotere etnische samensmeltingen in New York. Een mooi voorbeeld hiervan is Chinatown, waar je op sommige plekken nog echt Chinees kunt eten.

Wie op zoek is naar authenticiteit die kan dat dan eigenlijk het beste zoeken in de Amerikaanse keuken. Ribs, hamburgers, steaks en meer vleesspecialiteiten die je combineert met friet en salade zoals coleslaw. Veel Amerikaanser wordt het niet. Zeker als je slechts een paar dagen in New York verblijft is er toch niets mis om een paar keer een calorierijke maaltijd te eten?

hamburger eten in New York City

Snel eten

Hoewel uit eten ook zeker wel een sociaal karakter heeft in New York, zie je dat snelheid en efficiëntie een belangrijk onderdeel is in Amerika. Het is niet zo dat ze het nog niet lege bord onder je neus vandaan trekken, maar er zit wel enige vaart in het tempo waarmee je de maaltijden geserveerd krijgt. In de meest chique restaurants geldt dit overigens een stuk minder. Mocht je als Europeaan wat meer tijd willen tussen twee gangen, dan kun je dat gerust aangeven. Anders is de kans groot dat je in een uur tijd drie gangen verorberd hebt en afgerekend hebt.

Prijzen

Uit eten is in New York niet per definitie duur. Veel hangt natuurlijk af van de dollarkoers. Indien de Amerikaanse dollar sterk staat ten opzichte van de euro, dan is uit eten al snel aan de dure kant in NYC. Als je je beseft dat New York City de grootste stad van de Verenigde Staten is, de best bezochte toeristische bestemming ter wereld is en dat prijzen in grote toeristische steden altijd hoger liggen dan elders, dan vallen de prijzen in New York heel erg mee. Reken voor een gemiddeld ontbijt op 10 tot 18 dollar inclusief tax, voor een simpele lunch (salade, burger of broodje) met fris of biertje op 15 tot 25 dollar en voor een gemiddeld diner van twee of drie gangen op 30 tot 50 dollar per persoon. Dit zijn de prijzen exclusief fooi en sales tax.

Ontbijten

Op het gebied van ontbijt is in New York City bijna alles te krijgen, behalve de oer-Hollandse boterham met chocoladevlokken. Verder kun je als ontbijt allerlei broodjes, wraps, koeken, cakes, muffins, fruit, pannenkoeken, warme gerechten, gebak, eieren en zo krijgen. Voor New Yorkers en toeristen is buiten de deur ontbijten doodnormaal. Je zult vooral op Manhattan dan ook veel plekken tegenkomen waar je kunt ontbijten. Je kunt kiezen uit ontbijten in een bediend restaurant of in een zelfbedieningszaak. Bij de zelfbedieningszaken heb je gerechten die tegen een vaste prijs verkocht worden, maar zijn er vaak ook mogelijkheden om zelf je ontbijt samen te stellen en vervolgens op basis van gewicht te betalen. Het maakt dan niet uit of je ei, vlees of fruit opschept, de prijs is uniform. Op veel plekken kun je je ontbijt ook meenemen om onderweg of elders op te eten.

Ontbijten in New York

Leuke wijken

Er zijn op culinair gebied een aantal wijken in New York City die serieus de moeite waard zijn. Een mooi voorbeeld hiervan is Hell’s Kitchen op Manhattan. Deze wijk ligt ten westen van Eighth Avenue en omvat het gebied tussen 34th en 57th Streets. De wijk is van oorsprong een gebied waar vooral infrastructuur te vinden is en waar de onroerendgoed-prijzen altijd achterbleven. Tegenwoordig staat Hell’s Kitchen bekend vanwege de vele restaurants die je in het oostelijke deel van de wijk aantreft. Met name aan 9th Avenue en West 46th Street (Restaurant Row) tref je een grote diversiteit aan etnische keukens aan. In Hell’s Kitchen kun je onder andere Chinees, Grieks, Italiaans, Thais, Argentijns, Turks, Indiaas, Duits en Mexicaans eten.

Liefhebbers van Aziatische keukens die kunnen in een tweetal etnische wijken terecht. Ten eerste is er Chinatown. In deze steeds groter groeiende Chinese wijk vind je een groot aantal Chinese restaurants. Redelijk wat van deze eetgelegenheden bieden nog de traditionele Chinese keuken aan. Zo hebben wij hier misschien wel de beste Pekingeend ooit op. Als je in Chinatown wilt gaan eten laat je dan niet verleiden door de meest fancy entree’s, maar kijk vooral waar veel Chinezen binnen zitten. Grote kans dat je dan ergens terecht komt waar je nog authentiek Chinees eten kunt krijgen.

Pekingeend in New York

Een andere Aziatische wijk is Koreatown. Deze kleine Koreaanse wijk concentreert zich op 32nd Street tussen 5th Avenue en Broadway. Dit stuk van 32nd Street heeft dan ook de bijnaam Korea Way. Dit is een prima plek om kennis te maken met de Koreaanse keuken. Onze aanrader is om hier een Korean BBQ te bestellen voor het hele gezelschap. Je krijgt dan verschillende soorten vlees die klaargemaakt worden op een grote ronde bolle bakplaat die in het midden van de tafel staat. Bij de heerlijk gemarineerde stukjes vlees worden verschillende bijgerechten en sausjes geserveerd. Sommige producten herken je wel, maar sommige totaal niet. Laat je niet afschrikken door het onbekende en proef vooral alles! Houd er rekening mee dat het op vrijdag- en zaterdagavond erg druk is bij de populairste Koreaanse restaurants. Ga bijtijds eten of reken op wachttijden voordat je aan tafel kunt.

Korean BBQ

Een derde etnische wijk is Little Italy. Dit gebied is waar vroeger vrijwel alleen maar Italiaanse immigranten woonden. Tegenwoordig bestaat de wijk nog wel, maar is het echt Italiaanse karakter een stuk minder dan voorheen. Wat gebleven is, is de grote hoeveelheid Italiaanse restaurants die je hier ziet. Wie van Italiaans eten houdt die heeft de restaurants hier voor het uitzoeken. Wie op zoek is naar authentiek Italiaans eten die heeft het hier wat moeilijker. Het aantal restaurants waar je nog te maken hebt met Italiaanse koks en bediening is sterk gereduceerd. Veel gerechten zijn aangepast aan de smaak van Amerikanen en toeristen. De restaurants van Little Italy concentreren zich op Mulberry Street, tussen Canal Street en Houston Street.

Little Italy

Lokale specialiteiten

Stel je bent in New York City, wat kun je dan aan lokale specialiteiten eten? Wij hebben er een aantal op een rijtje gezet:

• Hoewel een pizza een Italiaans gerecht is, wordt de pizza ook als iets typisch New York’s gezien. Veel pizzabakkers en restaurants strijden dan ook om de titel van beste pizzamaker van New York City. Lombardi’s, die de eer heeft de oudste pizza van New York te zijn, heeft de naam ook de beste te zijn. De echte pizzaliefhebbers zijn het hier niet mee eens en hebben andere plekken die als favoriet aangeduid worden om pizza te eten zoals John’s Pizzeria of Bleecker Street, NY Pizza Suprema, Di Fari en Totonno’s. Brooklyn staat tegenwoordig overigens hoger aangeschreven als pizza-walhalla dan Manhattan.
Hamburgers zijn zo Amerikaans als wat. Niet voor niets dat je in New York City op heel veel plekken een prima hamburger kunt eten. Behalve de classic hamburgers (met sla, tomaat, ketchup, ui en pickles) kun je oneindig veel varianten eten in New York City. Veel plekken hebben een zogenaamde ‘signature burger’, wat een eigen variant is op broodje hamburger.
Pulled pork, een gerecht dat ook een duidelijke opmars kent in West-Europa, is een van oorsprong Amerikaans gerecht dat zich inmiddels diep geworteld heeft in de culinaire wereld van New York City
• Als je door New York loopt dan zul je ongetwijfeld de vele hotdogstands zien. De hotdog is een gekookt worstje op een broodje, aangevuld met toppings. Oorspronkelijk komt de worst uit Duitsland, maar de hotdog is in de Verenigde Staten populair gemaakt. In de verschillende staten eet je verschillende varianten op dit gerecht. In New York komt het worstje normaal gesproken uit het vocht en wordt niet gegrild. Op het broodje hotdog worden met name zuurkool en mosterd gedaan, eventueel aangevuld met zoete uien en tomatenketchup.
• Wie niet op calorieën let die kan een New York Cheesecake als dessert bestellen. Deze taart is een variant op wat we in Nederland als kwarktaart kennen. De New Yorkse variant is steviger, vetter en calorierijker. New York Cheesecake wordt vaak afgewerkt met rode vruchten zoals aardbei of een bosvruchtenmix.

Koffie

Koffiebar

Gratis refills

Ga je in een restaurant of diner frisdrank drinken, weet dan dat je gedurende de maaltijd vrijwel altijd recht hebt op gratis navullingen. Deze ‘free refills’ staan vaak ergens als dusdanig op de menukaart aangegeven. Sta er dan ook niet van te kijken als een serveerster je lege of bijna lege glas wegneemt om kort daarna ongevraagd weer een vol glas weg te zetten.

Kraanwater

Wil je water bij je maaltijd? Bestel dan ’tap water’. Dit is op de meeste plekken gratis. Het is vrij normaal als je daarnaast geen betaald drankje bestelt. Het kraanwater in New York City is van uitstekende kwaliteit en goed van smaak. Sommige restaurants weigeren om kraanwater te serveren en bieden de optie aan om tegen betaling bronwater uit flessen te serveren. Er zijn ook enkele gevallen bekend van horecagelegenheden die ’tap water’ gewoon op de rekening plaatsen.