NEW YORK TIP 2: WINKELEN

In een wereldstad als New York City kun je als vanzelfsprekend uitstekend winkelen. Veel ketens hebben in New York zogenaamde ‘flagship stores’ oftewel het beste wat deze winkelketens te bieden hebben op het gebied van winkelbeleving. Dat betekent overigens niet altijd dat het ook de winkels met het allergrootste assortiment zijn. Soms ligt de focus meer op de presentatie dan op de kwantiteit van het aanbod. De mogelijkheden om in New York te winkelen lijken vrijwel onuitputtelijk. Wil je iedere vierkante meter aan winkeloppervlakte van New York bezoeken dan zul je daar heel wat jaren voor nodig hebben.

De meeste toeristen die in New York gaan shoppen doen dat dan ook zeer doelbewust. Het heeft immers weinig zin om als een kip zonder kop door NYC te rennen en daarbij eigenlijk de juiste winkels en winkelgebieden mis te lopen. Belangrijk is het daarom om vooraf te weten wat je wilt gaan doen op het gebied van winkelen. Wil je kleding of schoenen van populaire Amerikaanse merken kopen? Wil je op jacht gaan naar koopjes? Wil je gewoon wat leuke souvenirs kopen? Wil je snuffelen op markten? Ben je op zoek naar vintage kleding of wil je juist winkelen bij de meer exclusieve en duurdere designerwinkels? Al dit soort vragen zijn van belang om te bepalen waar dat jij het beste kunt gaan winkelen.

winkelen in NYC

Belastingvrij invoeren

Als je uit New York terugvliegt naar Nederland dan mag iedere reiziger voor 430 euro aan goederen gratis invoeren. Indien je boven de 430 euro uitkomt dan moet je invoerrechten en/of BTW af gaan dragen. Koop je in Amerika een iPad of iPhone ter waarde van 460 euro, dan moet je over het hele bedrag belasting betalen als je terug komt in Nederland. Heb je een Apple Watch bij van 400 euro plus souvenir van 40 euro dan moet je over het bedrag van 40 euro belasting betalen. Je mag geen cumulatieve bedragen voor meerdere personen belastingvrij invoeren. Dus met twee personen reizen en een artikel van 800 euro belastingvrij meenemen mag niet. De redenatie dat je met zijn tweeën 2 x 430 euro mee mag nemen klopt wel, maar dan geldt nog steeds dat dat maximaal 430 euro per persoon is en niet dat er een grens is van 860 euro voor twee personen.

NYC gifts

Uitverkoop

In New York City is er geen echte uitverkoopperiode zoals je die in een aantal Europese steden ziet. Wat je wel merkt, is dat bij het wisselen van de seizoenen vooral de modewinkels ‘SALE’ op in etalages tonen. De oude collectie moet er uit en dat gebeurt met kortingen. Verwacht niet dat net als in België en Nederland een groot deel van het winkeloppervlakte ingeruimd is voor de koopjes. Vaker tref je de aanbiedingen in een hoek van de winkel aan. Let goed op of een winkel een echte uitverkoop houdt. Het gebeurt vaak dat een winkel een zogenaamde liquidatie-uitverkoop houden, waarbij de betreffende winkel helemaal niet van plan is om de activiteiten te stoppen.

Black Friday

Eens per jaar is er een waanzinnige uitverkoop. Dit is op Black Friday. Deze dag is de dag na Thanksgiving en luidt officieel het seizoen voor de kerstaankopen in. Om een zo groot mogelijk aandeel van de mogelijke omzet binnen te harken stunt de detailhandel direct met de hoogst mogelijke kortingen. De prijzen die je tijdens Black Friday betaalt zijn voor niet-seizoensgebonden producten zoals elektronica de meest goedkope prijzen die je gedurende het hele jaar zult vinden. Het zijn vooral de grote ketens die aan Black Friday meedoen. Voor de Apple Stores is dit zelfs de enige dag van het jaar dat je korting krijgt op Apple producten zoals iPhones, iPads, iMacs, MacBooks en meer. Bij een aantal winkels in New York staan er enorme rijen voordat de winkels op Black Friday opengaan. Dit zijn bijvoorbeeld Macy’s, Toys “R” Us en natuurlijk de Apple Stores.

Winkelstraten en wijken

Fifth Avenue is hoogstwaarschijnlijk de bekendste winkelstraat van New York City. Hier winkelen vraagt over het algemeen wel om een ruim winkelbudget. In deze dure straat zitten de topmerken op het gebied van mode, schoenen, accessoires en juwelen. Zo kun je hier bijvoorbeeld winkelen bij Tiffany & Co., Versace, Armani, Jimmy Choo, Gucci en Louis Vuitton. Ook wat meer betaalbare winkels zijn aan Fifth Avenue gevestigd zoals Diesel, Tommy Hilfiger en Michael Kors.

Fifth Avenue

Grote winkels van Macy’s, Toys’r’Us en Tiffany’s vind je aan Broadway en Times Square. De winkel van Macy’s aan 151 W 34th St en is het grootste warenhuis van New York City. Bij Macy’s kom je vooral voor kleding, schoenen, accessoires en woonartikelen. Als toerist heb je bij Macy’s recht op 10% korting. Daarvoor moet je de ‘Visitor Savings Pass’ van Macy’s hebben. Deze gratis pas is voor internationale bezoekers en geeft je gedurende 30 dagen tien procent korting.

Wijken die wij de moeite waard vinden om te gaan snuffelen zijn Lower Broadway, SoHo, NoLita en Chinatown. De Chinese wijk staat bekend om de vele discountwinkeltjes waar je vaak goedkopere souvenirs koopt dan elders. Hier valt vaak ook nog wel af te dingen.

Elektronica en gadgets

Amerika is nog steeds een plek waar je de nieuwste elektronica en gadgets kunt kopen. De nieuwste producten op het gebied van telefonie, tablets en allerlei leuke snufjes kun je in New York meestal eerder kopen dan in Nederland en België. Op het moment dat bijvoorbeeld Apple een nieuwe iPhone introduceert dan is de kans groot dat je die in New York al kunt kopen voordat de producten in Nederland in de winkels liggen. Mocht je een nieuwe telefoon of tablet meenemen uit New York, houd dan wel rekening met de invoerbepalingen voor Nederland. Op het moment dat je die overschrijdt moet je belasting betalen over je aankopen.

Pas sowieso heel erg op met het kopen van elektronica. Koop deze alleen bij erkende dealers. Vaak zie je toeristenwinkels, waar je ook souvenirs en allerlei meuk kunt kopen, die camera’s en andere elektronica aanbieden. Vaak gaat het om ouderen modellen of om tweedehands apparaten, waar geen garantie op zit en je ongetwijfeld teveel betaalt.

Elektronica en gadgets

Openingstijden

De openingstijden van winkels in New York City lopen uiteen. Sommige winkels zoals zogenaamde ‘deli’s’ zijn vaak 24 uur per dag geopend. Dit zijn de winkels waar je levensmiddelen, drankjes en drogisterijartikelen verkopen. De meeste andere winkels openen hun deuren tussen 8 en 10 uur ’s morgens en blijven vervolgens tot in de loop van de avond gesloten. Sommige toeristenwinkels blijven tot (tegen) middernacht geopend, de meeste kledingwinkels sluiten tegen tienen hun deuren. In New York is het dus eigenlijk iedere avond koopavond.
Wil je op zondag winkelen? Geen enkel probleem. Ook op zondag zijn de meeste winkels geopend. Soms openen ze wel iets later dan op de andere dagen of sluiten ze iets eerder hun deuren.