NEW YORK TIP 6: STEDENTRIP

Van alle steden ter wereld is New York dé stedentripbestemming. Met meer dan vijftig miljoen toeristen per jaar is er geen bestemming wereldwijd die zoveel bezoekers trekt als New York City. Het economisch belang van het toerisme is dan ook enorm. Naar schatting levert het toerisme de stad per jaar ergens rond de zestig miljard Amerikaanse dollars op. Dit bedrag bestaat voor ongeveer tweederde uit directe en een derde uit indirecte inkomsten uit de het toerisme. Ongeveer tachtig procent van de toeristen komt uit eigen land. Vandaar dat New York in overzichten van de best bezochte steden ter wereld soms bedrieglijk lager lijkt te staan, omdat deze lijstjes vrijwel altijd gebaseerd worden op basis van het aantal internationale passagiers dat per vliegtuig een stad bezoeken.

Dit ‘moet’ je zien in New York: 5 tips

Onze redacteur Patrick, die New York geregeld bezoekt, heeft op basis van zijn ervaringen met New York een top 5 gemaakt van dingen die je ‘moet’ zien en doen als je New York bezoekt. Met deze vijf tips ontdek je het beste wat New York te bieden heeft.

In het artikel ‘5x zien en doen in New York‘ lees je niet alleen wat volgens Patrick de moeite waard is, maar ook waarom. Daarnaast voorziet hij je van praktische informatie zoals hoe je aan tickets komt of hoe lang je nodig hebt om de hele top 5 van New York te ontdekken.

Toerisme in statistieken

De gemiddelde bezettingsgraad van de hotels in New York ligt tegen de 90 procent aan. Dit percentage staat niet onder druk door de opkomst van appartementenbemiddelaars zoals AirBnB. In tegenstelling, het lijkt erop dat New York City alleen maar populairder wordt en ook de hotels daar ondanks de concurrentie hun graantje van mee pikken. Dat heeft duidelijk invloed gehad op de hotelkamerprijzen. Aan het begin van deze eeuw lag de gemiddelde prijs voor een hotelkamer in New York City nog rond de 200 Amerikaanse dollar, op dit moment betaal je gemiddeld rond de 300 dollar voor een nacht in een hotel in New York. Als je kijkt naar de gemiddelde oppervlakte van een hotelkamer in the Big Apple dan kun je niet anders concluderen dat de hotels in New York zowel in absolute prijs als in de prijs per vierkante meter tot de duurste hotels ter wereld behoren.

stedentrip

Waar overnachten?

Als je in je achterhoofd weet hoe hoog de prijzen de prijzen voor hotelkamers zijn in New York City, dan is waarschijnlijk de eerste vraag die in je opkomt waar je het beste kunt overnachten. Het antwoord hierop is vooral afhankelijk van de persoonlijk wensen en mogelijkheden. Is de het het belangrijkste om de kosten zo laag mogelijk te houden of wil je juist zo gunstig mogelijk gelegen overnachten? Welke specifieke wensen spelen er met betrekking tot serviceniveau of faciliteiten? Wil je zelf kunnen koken? Al dat soort vragen spelen mee als je op zoek gaat naar een accommodatie in New York.

New York

Als je slechts voor korte tijd naar New York gaat, bijvoorbeeld twee of drie dagen, dan zul je je waarschijnlijk geheel focussen op Manhattan. In dat geval is het het handigste om ook op Manhattan te verblijven. Hoewel je niet kunt spreken van een centraal punt in New York, verblijven veel toeristen graag tussen Central Park en Union Square. In dit gebied liggen het Theater District, Midtown en het Flatiron District. Hier is dan ook een grote concentratie aan hotels te vinden. Omdat dit centrale stuk van Manhattan ook vaak als centrum beschouwd wordt, liggen de prijzen hier over het algemeen ook wat hoger. Wie goedkoper uit wil zijn of niet in het drukste deel van Manhattan wil verblijven die zou de focus moeten verleggen op andere wijken binnen Manhattan. Dat zorgt ervoor dat je soms wat meer reistijd hebt, maar als je je eens per dag via de metro verplaatst naar je startpunt voor die dag dan ben je daar vaak niet meer dan 15 tot 30 minuten voor kwijt. Kijk daarom vooral of een accommodatie gunstig gelegen is ten opzichte van de metro.

Betaal niet teveel voor je overnachtingen in New York

Er zijn veel aanbieders van hotels, appartementen en B&B’s in New York. De prijzen kunnen per dag, maar ook per aanbieder, soms flink uiteenlopen. Dat heeft vooral te maken met de specifieke prijsafspraken die sites zoals booking.com, hotels.com en andere hotelboekingssites vaak maken. Wil je alle prijzen in één keer met elkaar vergelijken en direct per hotel en datum de laagste prijzen zien dan kun je het beste Trivago gebruiken. Deze site heeft toegang tot de actuele kamertarieven via tientallen sites inclusief de officiële hotelsites.

Bekijk de goedkoopste kamerprijzen in New York City voor jouw reisdata via Trivago.nl

Vliegtickets

Je kunt voor New York City complete pakketreizen boeken waarbij vlucht en accommodatie inbegrepen zijn, maar je kunt er ook voor kiezen om zowel de accommodatie als de vliegtickets los te boeken. Je hebt vanuit Nederland de keuzen uit twee luchthavens: John F Kennedy Airport in New York City of Newark International Airport in New Jersey. Er zijn verschillende maatschappijen die vliegtickets naar New York aanbieden, al dan niet met een overstap. Als je zo goedkoop mogelijk wilt vliegen dan moet je zo vroeg mogelijk boeken of de aanbiedingsperiodes in de gaten houden. Zo kun je tijdens de KLM Werelddeal Weken vaak goedkopere vliegtickets naar New York boeken dan normaal. De duurste vliegtickets boek je in de regel voor de periode april tot en met oktober. Dit is voor NYC de beste reistijd en daardoor het drukkere seizoen, wat uiteraard gepaard gaat met hogere ticketprijzen.

New York City als budgetbestemming

Als New York iets absoluut niet is, dan is het een goedkope bestemming voor een vakantie. Het zijn vooral de prijzen voor vliegtickets en accommodaties die erin hakken. Als je eenmaal in New York City bent dan kun je best wel besparen op je uitgaven. Zo kun je veel afstanden gewoon te voet afleggen. Voor de grote stukken kun je de metro pakken. Een metrokaartje is in New York redelijk goedkoop. Ook op het gebied van bezienswaardigheden kun je redelijk wat geld besparen. Natuurlijk is er veel te zien en te doen wat je geld kost, maar er is ook voldoende te bekijken wat je geen cent kost.

Voorbeelden van gratis bezienswaardigheden in New York City:
• Central Park, het grootste stadspark van New York City, is gratis te bezoeken, net als de andere parken overigens.
• De monumenten van World Trade Center zijn gratis te bezoeken
• Wil je het Vrijheidsbeeld zien? Neem dan de gratis veerboot naar Staten Island en weer terug. Je vaart dan langs het Statue of Liberty.
• Times Square bewonderen kost je geen cent.
• Erg leuk is High Line, het park dat boven de straten van New York aangelegd is.
• Wijken zoals Chinatown, Little Italy, D.U.M.B.O., Meatpacking District, Downtown Manhattan, Flatiron District, Soho, Theater District en Midtown zijn bezienswaardigheden op zich. Hier kun je gewoon gratis doorheen wandelen.
• Genieten van een mooi uitzicht op Downtown Manhattan en haar vele wolkenkrabbers? Loop dan via Brooklyn Bridge (ook een gratis bezienswaardigheid) naar Brooklyn Heights. Vanaf de wandelpromenade daar heb je een fabelachtig mooi uitzicht op New York.
• Musea bezoeken in New York is geen goedkope bezigheid. Maar op sommige dagen zijn zelfs de topmusea van New York City gratis te bezoeken of betaal je wat je wilt. Op https://www.nycgo.com/articles/free-nyc-museums zie je een overzicht van gratis musea in New York City of momenten waarop je betaalde musea gratis kunt bezoeken.
• De indrukwekkende terminal van treinstation Grand Central is gratis te bewonderen
• Er zijn twee kerken in New York die de moeite waard zijn volgens ons en waarbij je geen entree hoeft te betalen: St. Patrick’s Cathedral en Trinity Church.

gratis veerboot naar Staten Island

Een onderdeel waar je als reiziger natuurlijk ook graag geld op wilt besparen is communicatie. Gratis wifi is daarvoor een essentieel hulpmiddel. In New York zijn er volop plekken te vinden waar je gratis draadloos internet via WiFi hebt. Soms is de tijd die je online kunt gaan beperkt, maar vaak kun je gewoon lekker gratis surfen, mailen en bellen via VoIP. In Central Park, High Line Park en Battery Park kun je zonder registratie of wachtwoord gratis gebruik maken van WiFi.

Niet gratis maar wel goedkoper is het uitzicht vanaf een rooftopbar of een andere hoog gelegen horecagelegenheid. Populair zijn de rooftopbars van het Gansevoort Hotel en hotel The James. Erg hip maar daardoor bijna onbetaalbaar is The Boom Boom Room in The Standard Hotel. Zet deze dus uit je hoofd als het om low-budget van een mooi uitzicht te genieten. Een klassieker in Manhattan is The View. Deze combinatie van loungebar en restaurant is gevestigd op de 48e verdieping van het Marriott Marquis hotel. De hele etage draait om haar as, waarbij je in een tijdsbestek van één uur een prachtig 360 graden uitzicht op Manhattan hebt gekregen. Voor het loungedeelte geldt dat je tenminste 1 drankje moet bestellen om binnen te komen. Dat is altijd nog aanzienlijk goedkoper dan het observatiedek van het Empire State Building of een bezoek aan Top of the Rock.

Wil je besparen op eten en drinken? Probeer dan vooral de goedkopere diners en ketens te bezoeken, pak een keer een broodje op straat en beperk het drinken bij een maaltijd tot kraanwater, dat bijna altijd gratis te bestellen is. Echt New Yorks is natuurlijk om een pizza slice te eten. Veel goedkoper zul je in N.Y.C. waarschijnlijk niet kunnen eten. Let op of er acties zijn of dat er voordeelcoupons gebruikt kunnen worden. Wie wat uitgebreider wil eten die kan dat het beste tijdens de lunch doen. Niet zelden zijn er leuke lunchaanbiedingen waarbij je gerechten met korting kunt bestellen ten opzichte van de prijs die je ’s avonds ervoor zou betalen.

goedkoop eten in NYC