NEW YORK TIP 3: MUSEA

Zelfs als je normaal gesproken weinig om musea geeft, zou je tijdens je stedentrip naar New York City zeker een bezoek aan één of meerdere musea in moeten plannen. Het aanbod van musea in New York is zeer divers en de kwaliteit is over het algemeen zeer hoog. New York heeft het voorrecht om enkele van de meest vooraanstaande musea ter wereld binnen haar stadsgrenzen te hebben staan, zoals het Metropolitan Museum of Art, het Museum of Modern Art, het American Museum of Natural History en het Guggenheim Museum. Daarnaast zijn er enkele unieke musea te vinden die specifiek met New York te maken hebben of juist een interessante niche belichten.

Op deze pagina hebben we een aantal musea in New York City uitgelicht die de moeite waard kunnen zijn.

Metropolitan Museum of Art

Als je het Metropolitan Museum of Art bezoekt dan begeef je je in het grootste kunstmuseum ter wereld. Het kunstmuseum heeft een collectie waar menig ander museum jaloers op kan zijn. Vrijwel alle wereldberoemde kunstenaars uit de afgelopen eeuwen zijn vertegenwoordigd in het Metropolitan Museum of Art. Zo zul je hier schilderijen van Van Gogh en Rembrandt tegenkomen, sculpturen van Rodin en prachtige kunstwerken afkomstig van oude beschavingen die wereldwijd geleefd hebben. Jaarlijks bezoeken ruim vijf miljoen mensen het Metropolitan Museum of Art, waarmee het tot de drukst bezochte musea ter wereld behoort. Het museum heeft een Middeleeuwse collectie die in het in Upper Manhattan gelegen The Cloisters getoond wordt.

Metropolitan Museum of Art

New York Transit Museum

Het openbaar vervoer is erg belangrijk voor een stad als New York. Dagelijks reizen er duizenden mensen van, naar en binnen de stad. De ondergrondse metro heeft dan ook een duizelingwekkende infrastructuur en ook boven de grond is alles zo praktisch mogelijk ingedeeld. Hoe dit alles tot stand is gekomen, kun je zien in het New York Transit Museum in Brooklyn. Tevens zijn er verschillende voorwerpen tentoongesteld die min of meer te maken hebben met het vervoer in, onder en rondom de stad. Zeker een erg boeiend museum voor liefhebbers van treinen en andere vervoersmiddelen.

Jewish Museum

In Downtown Manhattan aan de Fifth Avenue kun je het Joodse Museum van New York bezoeken. Het gebouw met daarin het museum, behoorde eens toe aan de zakenman Felix Warburg. Het Jewish Museum biedt allerlei kunstvoorwerpen uit de Joodse geschiedenis. Behalve ceremoniële kunst tref je er ook beeldhouwwerken, schilderijen en archeologische artefacten. Bekende kunstenaars die je tegenkomt zijn Andy Warhol, Marc Chagall, Adolph Gottlieb en Albert Bloch. Het museum streeft ernaar om je op een boeiende en ontspannen manier kennis te laten maken met de Joodse cultuur en natuurlijk de Joodse kunst.

Intrepid Sea, Air & Space Museum

Het Intrepid Sea, Air & Space Museum is één van de meest opvallende musea van New York City. Het museum is gevestigd op een vliegdekschip, de USS Intrepid, dat gelegen is aan Pier 86 bij de wijk Hell’s Kitchen. Bij het vliegdekschip ligt ook een duikboot die je kunt bezoeken als onderdeel van het museum. Het museum is een militair-, luchtvaart- en zeevaartmuseum in één. Op het dek staan verschillende gevechtsvliegtuigen en helicopters en binnen kun je Space Shuttle Enterprise in het echt bewonderen. Je kunt de Space Shuttle niet in, maar er is wel een expositie rondom het enorme ruimtevaartuig te bekijken.

Intrepid Sea, Air & Space Museum

Brooklyn Museum

Het Brooklyn Museum is gelegen aan de Eastern Parkway in Brooklyn. Het is misschien verstandig om voor dit museum enige tijd uit te trekken. Dit kunstmuseum heeft namelijk heel wat in huis om je van begin tot eind te boeien. De uitgemeten collectie bestaat uit uiteenlopende werken, voorwerpen, artefacten en documenten uit verschillende landen en culturen. Sommige zijn afkomstig uit archeologische bevindingen, andere zijn geschonken en een aantal stukken zijn gewoon aangekocht. In het Saul restaurant kun je vervolgens even bijkomen van alle indrukken die je er hebt opgedaan.

Whitney Museum of Modern Art

Aan de Gansevoort Street van het Meatpacking District in New York is een museum te bezoeken met veelal Amerikaanse kunst uit de 20ste en 21ste eeuw. Het museum draagt de naam van de oprichtster Gertrude Vanderbilt Whitney. Sinds 2015 is het museum gevestigd op het huidige adres. De nieuwbouw in Lower Manhattan is ontworpen door Renzo Piano, een Pritzker Prize winnende architect die bekend is van bouwwerken als Centre Georges Pompidou in Parijs en The Shard in Londen. In het Whitney Museum of Modern Art kom je onder andere werken tegen van Morris Kantor, Charles Ray en Niki de Saint Phalle.

Guggenheim Museum

Het Solomon R. Guggenheim Museum is het oorspronkelijke Guggenheimmuseum. Het uit 1959 stammende museum is te vinden aan 1071 Fifth Avenue en is alleen al vanuit architectonisch oogpunt het bezoeken waard. Het gebouw is ontworpen door Frank Lloyd Wright en heeft een prachtig tijdloos design. De ronde vormen en het lijnenspel dat je aan de buitenkant ziet, wordt aan de binnenkant doorgetrokken door de spiraalvormige helling die doorloopt tot aan de bovenkant van het museum. Als je over deze helling loopt dan passeer je de werken van de tijdelijke tentoonstelling die in het museum getoond wordt. In de zijgangen wordt de permanente collectie getoond.

Guggenheim Museum

Children's Museum of Manhattan

Ergens in 1973 werd dit museum opgericht onder de naam GAME. Bette Korman had een visie om kinderen en ouders te stimuleren om zich te ontwikkelen en verdiepen in culturen en vooral zichzelf. Inmiddels is het museum uitgegroeid tot een creatief en educatief museum waarin gezonde levensstijl, de maatschappij en wereldkunst en cultuur centraal staan. Regelmatig zijn er kunstenaars, muzikanten, schrijvers en andere getalenteerde personen die er als gastheer optreden.

National September 11 Memorial & Museum

Voor vele is negen september een dag waarbij we terugdenken aan de aanslagen in New York. De aanslagen in 2001 hebben de wereld doen veranderen. Op de plek waar eens de ‘Twin Towers’ (World Trade Center) van New York hoog aan de hemel prezen is nu een herdenkingsplek ingericht. Het is nu een plek geworden voor hoop en toekomst. Bijna drieduizend mensen kwamen om tijdens de terroristische aanslagen. Hun namen staan vermeld in bronzen panelen bij de Memorial Pools. Het ontwerp van de gedenkplaats is gekozen tijdens een uitgeschreven wedstrijd, waarbij er meer dan vijfduizend inzendingen werden geselecteerd. Het winnende ontwerp wat nu is gerealiseerd is afkomstig van Michael Arad en de landschapsarchitect Peter Walker.

In het Memorial Museum kun je allerlei gebeurtenissen van destijds via een interactieve tijdlijn herbeleven.

Museum of Modern Art (MoMA)

Op het gebied van moderne en hedendaagse kunst is het Museum of Modern Art één van de meest toonaangevende musea ter wereld. Het museum is te vinden op Manhattan, vlak bij Rockefeller Center en de dure winkels aan Fifth Avenue. De collectie bestaat uit schilderkunst, beeldhouwkunst, foto’s, films en boeken uit de twintigste eeuw. Topstukken zijn onder andere De Sterrennacht van Van Gogh, Waterlelies van Claude Monet en Les Demoiselles d’Avignon van Pablo Picasso. Het Museum of Modern Art trekt jaarlijks meer dan drie miljoen bezoekers.

Museum of Modern Art (MoMA)

The Cloisters

In het Fort Tryon Park in Manhattan is het museum The Cloisters gevestigd. Dit museum heeft meer dan vijfduizend uiteenlopende Europese kunstwerken in beheer die afkomstig zijn uit de middeleeuwen. Veel van de werken bestaan uit religieuze kunstwerken, waarvan de meest bijzondere afkomstig zijn van tussen de twaalfde en vijftiende eeuw.

Ellis Island National Museum of Immigration

In het National Museum of Immigration, wat gelegen is op Ellis Island, kun je met eigen ogen aanschouwen wat het inhield als emigrant wanneer je ‘het beloofde land’ bereikte. Vaak kwamen deze mensen aan met grote verwachtingen die ze waar gingen maken. Vanaf het eind van de negentiende eeuw moest iedereen zich registreren op het immigratiekantoor en waren ze afwachtend of ze binnen mochten. Middels een audiotour van ongeveer 45 minuten kun je hun ervaringen herbeleven.

The Museum of the City of New York

Dit aan de Museum Mile van New York gelegen museum werd omstreeks 1923 opgericht door de New Yorkse historicus en schrijver Henry Collins Brown. Sindsdien staat het leven en de mensen van New York centraal in dit museum. In ‘The Museum of the City of New York tref je diverse schilderijen, tekeningen, speelgoed, theater stukken, meubels, kostuums, manuscripten en foto’s. Een erg interessant museum als je meer over de geschiedenis van de stad en haar inwoners wilt weten.

American Museum of Natural History

Zowel van buiten als binnen is dit natuurhistorisch museum bijzonder te noemen. Het mag zich zelfs tot één van de grootste musea ter wereld noemen. Na de oprichting in 1869 heeft het museum zich keer op keer weten te overtreffen. Zowel in huisvesting als in het aanbieden van uiteenlopende voorwerpen, presentaties en dieren collecties. Volwassenen, maar ook kinderen, zullen het maar wat fantastisch vinden om rond te lopen in het museum wat de meeste van u kent uit de film ‘Night at the Museum’. Natuurlijk is het in het American Museum of Natural History mogelijk om zelf deel te nemen aan verschillende wetenschappelijke onderzoeken of interactieve tours.

American Museum of Natural History