NEW YORK TIP 9: VERVOER

Om naar New York en in New York te reizen zul je gebruik moeten maken van vervoer. Op deze pagina geven we tips en informatie over hoe je naar New York kunt reizen en hoe je je kunt verplaatsen als je er eenmaal bent. De meeste vormen van transport hebben we zelf uitgetest in New York, maar niet alles. Daarom is een deel van de informatie op basis van informatie van derden. Mocht er ergens een foutje in zitten, mail ons dan even.

Vliegen naar New York

Dé manier om naar New York te reizen is per vliegtuig. Vrijwel alle Nederlandse toeristen beginnen hun vakantie in New York door het vliegtuig in te stappen. Er zijn verschillende luchtvaartmaatschappijen die van Nederland, België of Duitsland richting New York vliegen. Let wel goed op als je een vliegticket boekt, want redelijk veel vluchten hebben een overstap in Europa en soms in Amerika. Vaak zijn de vliegtickets voor vluchten met een overstap goedkoper dan een rechtstreekse vlucht. Daar staat dan wel tegenover dat je (soms aanzienlijk) meer reistijd nodig hebt. Zeker voor een relatief korte vakantie is het vaak zonde als je redelijk veel tijd kwijt bent aan de reis zelf. Maatschappijen die rechtstreeks vanaf Amsterdam, Brussel en Düsseldorf naar New York en/of Newark vliegen zijn KLM, Delta, United Airlines, Air Berlin, Jet Airways en American Airlines.

Met een overstap wordt de keuze ineens veel groter. Je kunt dan ook kiezen voor bijvoorbeeld British Airways, Austrian Airlines, Swiss, Alitalia, Finnair of Iberia.

vliegen naar New York City

Vliegtijd

Als je een rechtstreekse vlucht naar New York boekt dan bedraagt de totale vliegtijd ongeveer 7 tot 7,5 uur voor de heenreis en iets minder dan 7 uur voor de terugvlucht. De kortere tijd om terug te vliegen ligt aan de wind op de hoogte waar het vliegtuig vliegt. De straalstroom zorgt voor wind mee in oostelijke richting en wind tegen in westelijke richting. Daarom wordt er richting New York meestal met een lagere kruissnelheid gevlogen. De schematijd is vaak langer, maar dat biedt de luchtvaartmaatschappijen meer ruimte om bij een later vertrek toch nog op tijd te landen.

Als je in Nederland ergens halverwege de ochtend richting New York vliegt, dan landt je aan het einde van de ochtend op JFK Airport (of Newark als je daar naartoe vliegt). Dan heb je nog iets aan de eerste dag in New York. Heb je een vlucht met een overstap van een paar uur dan doe je over de reis van bijvoorbeeld Schiphol naar JF Kennedy Airport al snel een uur of tien tot twaalf. Wil je dan nog iets aan je dag hebben dan moet je al heel vroeg uit Nederland vertrekken.

Goedkope vliegtickets

Vliegtickets naar New York zijn niet goedkoop. Dit is een voor de luchtvaartmaatschappijen zeer lucratieve route waarbij de concurrentie amper zorgt voor lagere prijzen. Vooral in het drukkere seizoen (april tot en met oktober) kunnen de tarieven soms erg hoog liggen. Ons advies is om tijdig te boeken en om vooral op speciale aanbiedingen te letten. Zo is het in veel gevallen aantrekkelijk om KLM-vliegtickets naar New York te boeken tijdens de KLM Werelddeal Weken. Deze kortingsweken worden in de regel twee keer per jaar gehouden, waarbij vliegtickets met soms aanzienlijke kortingen aangeboden worden. Vliegtickets die minder dan 400 euro per persoon worden steeds zeldzamer. Zeker in de drukste maanden liggen de prijzen voor een vliegticket naar New York al snel rond de 800-900 euro of nog hoger.

JFK of Newark?

Vliegen op John F. Kennedy International Airport of op Newark Liberty International Airport? Deze vraag is niet eenduidig te beantwoorden. Zo is de reistijd vaak ongeveer gelijk, tenzij je in het zuidoosten van Manhattan moet zijn (dan ligt Newark gunstiger) of als je in Brooklyn, Queens of The Bronx moet zijn (dan is JFK meestal gunstiger gelegen). Kijk vooral naar vliegtijden en ticketprijzen. Op het moment dat een vliegticket naar Newark honderd euro goedkoper is, waarom zou je dan voor John F. Kennedy Airport kiezen. Beide vliegvelden hebben de mogelijkheid om redelijk goedkoop per airtrain en trein naar Manhattan te reizen, dus daar zitten verder weinig verschillen in kosten in.

JFK

Vanaf het vliegveld naar de stad reizen

Er zijn verschillende manieren om naar je eindbestemming in New York te reizen. Wat handiger is hangt vooral af van waar je in New York moet zijn en hoe het zit met de verkeersdrukte. Wil je geen invloed van verkeersdrukte op je reistijd hebben dan kun je het beste per airtrain en vervolgens per trein/subway naar New York reizen. Dit kost je minder dan tien dollar per persoon en brengt je in ruim een uur tot ongeveer twee uur naar je eindbestemming in NYC. Er rijden ook busdiensten vanaf beide luchthavens. Deze shuttlebussen hebben vaak een beperkt aantal haltes waar ze stoppen, die allemaal in Midtown Manhattan vallen. Prijstechnisch is het niet de goedkoopste oplossing en als je een beetje pech hebt met het verkeer dan kan het ook een lange rit worden. Zo deden wij er met de NYC Airporter vanaf John F. Kennedy International Airport ruim anderhalf uur over, nadat we al bijna een half uur gewacht totdat we vertrokken. Resultaat is een totale tijd van twee uur en een kwartier totdat we op Penn Station stonden. Daarna was het nog tien minuten lopen naar ons hotel. Voor ons was dit eens, maar nooit weer.

De duurste maar wel meest handige oplossing is om per taxi te reizen. Als je met z’n vieren reist dan is de taxi overigens nog concurrerend ten opzichte van de commerciële shuttle bussen. Vanaf JFK ben je om en nabij de 70 dollar kwijt inclusief tol en fooi. Vanaf Newark Airport zit je al snel rond of boven de tachtig dollar.

Airtrain

Met de auto naar New York reizen

De vraag die we als eerste stellen: “Waarom wil je met de auto naar New York reizen?”. Vanuit Nederland is het sowieso onmogelijk om over de weg naar Amerika te reizen. Maar mogelijk woon je in Amerika of vier je een vakantie in Amerika en denkt “zal ik eens met de auto naar New York rijden?”. Ons advies is om dit niet te doen. Het verkeer is hectisch en parkeerplek is schandalig duur, als je al parkeerplek vindt in New York. Daar komt de vraag bij of een auto ter beschikking hebben in New York een voordeel is. Wij denken van niet en zien een auto in the Big Apple vooral als last.

Met de auto naar New York reizen

Met de trein of bus naar New York reizen

Vanuit de Verenigde Staten is New York uitstekend per trein of bus te bereiken. De reistijd en prijzen zijn zoals vanzelfsprekend helemaal afhankelijk van je vertrekpunt in Amerika. Met de trein kom je aan op het drukke Penn Station. Penn Station ligt centraal in Manhattan, op de kruising van Seventh Avenue en 33rd Street. Van daaruit kun je eenvoudig doorreizen naar andere bestemmingen in New York.

Per bus naar New York reizen kan met de bussen van Greyhound. Deze bussen komen aan op Port Authority Bus Terminal, 8th Avenue, dat redelijk dicht bij Times Square ligt. Het metrostation om verder te reizen binnen N.Y.C. ligt bij het grote busstation. Routes en prijzen van de Greyhound busdiensten vind je op www.greyhound.com.

Per cruiseschip naar New York reizen

New York is één van de meest indrukwekkende cruisebestemmingen ter wereld. Hoe gaaf is het immers om langs het Vrijheidsbeeld binnen te varen en daarbij te kijken naar de indrukwekkende skyline van Manhattan? Je hebt cruises die in New York beginnen en weer eindigen, maar je hebt ook cruises waarmee je naar New York reist. Zo kun je vanuit het Engelse Southampton een transatlantische cruise maken waarbij je na 9 tot 17 dagen in New York aankomt. Er zijn ook cruises die in Canada beginnen en uiteindelijk in New York aankomen en er zijn ook Caribische cruises die bijvoorbeeld op Puerto Rico beginnen en ongeveer een week later aankomen in New York.

Autorijden in New York

Net als op vrijwel iedere vliegbestemming kun je in New York een auto huren. De huurprijzen liggen relatief hoog als je het vergelijkt met Europese steden. Daar komt bij dat de parkeerkosten in New York ook een flinke aanslag op je portemonnee zullen zijn. Vraag je daarom serieus af of je wel een auto wilt hebben tijdens je verblijf in NYC. Vaak is het openbaar vervoer efficiënter en in ieder geval goedkoper. Wil je toch een auto huren in new York. Reserveer deze dan vooraf vanuit Nederland. Dat is vrijwel altijd goedkoper dan bij aankomst in New York een auto huren.

parkeren

Taxi's

De ‘yellow cabs’ zijn een begrip in New York. Een redelijk groot deel van het verkeer op Manhattan bestaat uit deze geel gekleurde taxi’s. Kijk thuis je foto’s maar eens na als je teruggekomen bent uit New York. Grote kans dat er een gele taxi ergens op de foto staat als je op straat aan het fotograferen bent geweest. Niet gek, want in New York rijden duizenden taxi’s rond. Het is naast de metro een zeer geliefd vervoermiddel in New York City. Dat komt mede, omdat taxiritten relatief gunstig geprijsd zijn. Je betaalt $ 2,50 als starttarief en daarna komt er ongeveer vijftig cent per drie ‘blocks’ bij. In de spitsuren en ’s avonds betaal je een toeslag.

Als je een taxi nodig hebt steek je je hand op als er een taxi aan komt rijden. Indien de taxi beschikbaar is zal hij stoppen. Je geeft vervolgens de taxichauffeur de opdracht om naar een kruising van een avenue en een straat te rijden. Specifieke adressen met huisnummers zijn vaak lastiger. Wel kennen veel taxichauffeurs de belangrijke vervoersknooppunten en bezienswaardigheden. Iedere taxichauffeur zal je naar het Empire State Building kunnen brengen of naar Grand Central Station zonder dat je weet wat het adres is. Je kunt in een taxi cash of met creditcard betalen. Vergeet vooral de fooi niet! Vijftien tot twintig procent is gebruikelijk, meer mag natuurlijk ook.

Taxi's

Openbaar vervoer

De metro (‘subway’) is in veel gevallen een snel en handig vervoermiddel. De metrotreinen rijden van noord naar zuid (en omgekeerd natuurlijk) over Manhattan. Een metrokaartje kost je $ 3,00 als je een los kaartje koopt. Koop je een MetroCard (een losse OV-chipkaart) dan betaal je van je tegoed op je kaart $ 2,75 per rit met de subway. Als je er meer dan $ 5,50 tegoed op zet, dan krijg je 11% bonustegoed. Wat handig is als je met meerdere personen reist, is dat je één MetroCard kunt gebruiken en die door kunt geven. Dit is gewoon toegestaan. Je betaalt immers nog steeds netjes de ritprijs per persoon.

Als je veel gaat reizen dan kun je overwegen om een Unlimited Ride MetroCard aan te schaffen. Voor $ 32,- kan één persoon dan onbeperkt een week lang gebruik maken van metro en bus in New York City. Zoals vanzelfsprekend kan op deze kaart maar één persoon gebruik maken en moet dus ieder zijn eigen kaart hebben.

Veerdienst

Als je naar Staten Island wilt reizen dan kun je gebruik maken van de gratis veerdienst die vanuit het zuiden van Manhattan richting Staten Island varen. De ferry vertrekt vanaf de terminal aan het oostelijke einde van Battery Park. De veerdienst vaart 24 uur per dag en doet er ongeveer 25 minuten over om van Manhattan naar Staten Island te varen. Onderweg heb je een mooi uitzicht op het Vrijheidsbeeld en op de skyline van Manhattan. Auto’s mogen niet meer mee op de ferry.

Toeristische bussen

Een populair middel van toeristen om New York te verkennen is de zogenaamde hop-on-hop-off-bus. Deze toeristische bussen rijden hun eigen routes langs bezienswaardigheden en belangrijke toeristische locaties in New York. Dit soort bussen is erg populair, waardoor je er redelijk veel ziet rijden. Er zijn verschillende aanbieders. De grootste en bekendste is Big Bus New York, die met rode dubbeldekkers rondrijdt. Een andere grote is City Sights NY, die met blauwe bussen door de straten van New York City rijdt. Hop-on-hop-off houdt in dat je gedurende de geldigheidsduur van je ticket onbeperkt met de bussen van het betreffende bedrijf mee mag rijden en onbeperkt in en uit mag stappen.

Het maakt eerlijk gezegd niet zoveel uit welk bedrijf je hiervoor gebruikt. De tarieven, tijden en routes liggen allemaal dicht bij elkaar. Als het goed is hoef je zelden langer dan 15 tot 20 minuten te wachten tot je met een bus mee kunt.

BEKIJK HOP-ON-HOP-OFF TOURS IN NEW YORK

Toeristische bussen