NEW YORK TIP 4: BROOKLYN

Brooklyn is één van de vijf boroughs (stadsdelen) van New York City. Brooklyn omvat hetzelfde gebied als Kings County, één van de county’s van New York. Samen met het stadsdeel Queens ligt Brooklyn op Long Island, waar de bekende alcoholische cocktail Long Island Iced Tea vandaan komt. Brooklyn heeft een Nederlandse oorsprong. De naam is een verbastering van het Nederlandse Breukelen. Aan deze naam herken je de Nederlandse roots van dit deel in de Verenigde Staten. Brooklyn heeft een grote omvang en veel inwoners. In totaal omvat Brooklyn maar liefst 183 vierkante kilometer. Het is daarmee ruim drie keer zo groot dan Manhattan. Met ruim 2,5 miljoen inwoners is Brooklyn het stadsdeel van New York City met de meeste inwoners. Het is echter niet zo dichtbevolkt als Manhattan. Je ziet hier dan ook aanzienlijk minder hoogbouw dan in Manhattan. Op sommige plekken van Brooklyn zie je echter wel een duidelijke toename in hogere bebouwing. Een tweede Manhattan zal er echter (voorlopig) niet verrijzen in Brooklyn.

Een redelijk groot deel van de hedendaagse Amerikaanse bevolking kent haar roots in Brooklyn. De exacte aantallen lopen uiteen, maar er wordt gezegd dat de familielijnen van 3 tot 5 op de 10 Amerikanen terug te voeren zijn naar Brooklyn. Hier hebben vroeger veel immigranten zich gevestigd ten tijde van de immigratiegolf vanuit Europa. Later zijn veel van deze families uitgewaaid over de Verenigde Staten.

Brooklyn

Brooklyn als toeristische bestemming

Tegenwoordig staat Brooklyn flink in de belangstelling als een toeristische bestemming binnen New York. Waar toeristen vroeger zich beperkten tot Manhattan, daar zie je tegenwoordig een duidelijk toenemende belangstelling voor Brooklyn. Daar zijn meerdere redenen voor. Ten eerste is de vroeger zo ruig en berucht stadsdeel getransformeerd in een plek waar men graag woont. In tegenstelling tot Manhattan wordt Brooklyn als uitermate geschikt gezien als woonomgeving voor (jonge) gezinnen. De afgelopen decennia is Brooklyn een plek geworden waar de onroerend goed prijzen gestegen zijn, maar die aanzienlijk lager liggen nog dan op het levendige Manhattan.

De pleinen en straten waar vroeger zowel toeristen en locals regelmatig te maken kregen met geweld en criminaliteit, zijn grotendeels uitgegroeid tot plekken waar men graag komt om te wonen, te werken of te recreëren. Criminaliteit is tot een minimum beperkt. Lokale buurtbewoners klagen nu zelfs wel eens over het feit dat Brooklyn allemaal zo gladjes geworden is. het rauwe randje lijkt grotendeels verdwenen te zijn.

Maar wat ga je als toerist nou eigenlijk doen in Brooklyn? Ga je voor de geijkte hoogtepunten van Brooklyn of ga je in het wild rondlopen en foto’s schieten? Wij zouden graag een middenweg voorstellen, zoals wij die zelf ook gekozen hebben tijdens ons bezoek aan Brooklyn. Het beste beeld van een deel van Brooklyn krijg je door een rondleiding met een gids te maken. We schrijven expres ‘een deel van’, want als Brooklyn een aparte stad zou zijn dan zou het wat betreft inwoners de vierde stad van de Verenigde Staten zijn. Je zult dan wel begrijpen dat je Brooklyn niet ‘even doet’, maar dat je moet kiezen voor een leuke kennismaking met een deel van Brooklyn.

Rondleiding met een gids

Je kunt op eigen houtje Brooklyn bezoeken, maar je kunt ook kiezen voor een rondleiding met een ervaren gids. Er zijn verschillende gidsen die je een stukje van Brooklyn kunnen laten zien en daarbij achtergrondinformatie geven die je helpen het juiste beeld bij het plaatje te vormen dat je ziet. Wij hebben een rondleiding gehad van BQE Tours. Dit bedrijf werd gerund door een enthousiast echtpaar, waarbij de man (John) zijn roots in Brooklyn heeft. John is opgegroeid in Queens maar ging in Brooklyn naar de High School in de periode dat Brooklyn nog een ruige wijk was. Hij heeft de transformatie van Brooklyn bewust meegemaakt en heeft een schat aan kennis over Brooklyn. Die deelde hij enkele keren per week tijdens een rondleiding. Wij hebben een privérondleiding met John gemaakt die op onze wensen gebaseerd was. Inmiddels bestaat het bedrijf helaas niet meer.

Er zijn gelukkig voldoende andere aanbieders van rondleidingen door Brooklyn. Zo kun je deelnemen aan een twee uur durende wandeling met gids door Williamsburg, wat de meest geliefde buurt van Brooklyn is. Een leuke tour is de Brooklyn Food Tour waarbij de focus vooral ligt op de typisch New Yorkse lekkernijen die je in Brooklyn kunt eten en drinken.

Rondleiding met een gids

DUMBO

De meeste toeristen kiezen voor een eerste kennismaking met Brooklyn voor de wijk DUMBO. De naam van deze wijk is een acroniem voor Down Under the Manhattan Bridge Overpass. Dit is het gebied tussen de Manhattan Bridge en de Brooklyn Bridge.

Er zijn drie redenen dat toeristen vooral voor DUMBO kiezen om te bezoeken:
– DUMBO ligt dichtbij Manhattan
– DUMBO biedt een prachtig uitzicht op Manhattan
– DUMBO is toeristisch gezien het meeste ontwikkeld in Brooklyn

De wijk wordt gedomineerd door de aanwezigheid van de Manhattan Bridge en de vele voormalige industriële gebouwen. Vroeger draaide de economie hier vooral op de vele fabrieken die hier stonden. Een voorbeeld hiervan is de kartonfabriek van Gair. Robert Gair vond bij toeval in 1890 de kartonnen vouwdoos uit en ging die in grote oplage produceren in Brooklyn.

De fabrieken zijn inmiddels grotendeels omgetoverd tot residentiële en commerciële gebouwen. Het oorspronkelijke uiterlijk is zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant van de gebouwen grotendeels bewaard gebleven. Zo ga je nog steeds naar boven in industriële liften en zijn gangen en gemeenschappelijke ruimtes van weinig opsmuk voorzien.

DUMBO

Kunstenaars

Zoals in zoveel wijken die ineens helemaal ‘in’ raken waren het ook in DUMBO vooral kunstenaars die zich als eerste gingen vestigen in de voormalige fabrieksgebouwen. Ze kregen hier betaalbare ruimte die goed te gebruiken is als atelier. Nog steeds wonen er in DUMBO redelijk wat kunstenaars, maar aanzienlijk minder dan pakweg tien tot twintig jaar geleden. Wonen in DUMBO wordt door de stijgende prijzen steeds duurder. Hierdoor verhuizen steeds meer kunstenaars naar meer betaalbare wijken binnen Brooklyn.

Tijdens onze wandeling door Brooklyn liet John van BQE Tours ons kennis maken met een tweetal kunstenaars die nog in de wijk wonen. De eerste kunstenaar is Janusz Obst. Deze voormalige Pool heeft zich eind jaren tachtig met zijn vrouw in Brooklyn gevestigd. Hij heeft zich gespecialiseerd in driedimensionale muurkunst. Eerst maakt hij een plastiek, waarna hij dat met verf kleur geeft. Het resultaat is prachtig zoals je op zijn website kunt zien. Wil je zo’n kunstwerk van Janusz Obst aan de muur hebben dan zul je gemiddeld zo’n 10 tot 30 duizend Amerikaanse dollars neer moeten tellen.

Janusz Obst

De tweede kunstenaar die ons thuis ontving was Kevin Kelly. Deze gastvrije New Yorker maakt vooral sculpturen die gebaseerd zijn op twaalfvlakkige elementen. Hiervoor gebruikt hij verschillende elementen zoals metaal en kunststof. Een mooi kunstwerk dat we in zijn appartement zagen was ‘Stairway To Nowhere’. Deze surrealistische versie van een trap laat zien hoe creatief getalenteerd Kevin is. Wil je meer weten over Kevin Kelly? Bezoek dan zijn website op www.kevinkelly.com.

Kevin Kelly

Brooklyn Heights

Een wijk binnen Brooklyn die wij persoonlijk erg mooi vinden vanwege de mix van architectuur was Brooklyn Heights. Deze wijk ligt direct ten zuidwesten van DUMBO. Het is dan ook prima te combineren om Brooklyn Heights en DUMBO op één dag te bezoeken. Brooklyn Heights is van oorsprong residentieel, waardoor er een duidelijk ander straatbeeld ontstaan is dan in DUMBO. Brooklyn Heights is een aanrader voor wie een combinatie zoekt van het wandelen door een mooie woonwijk en een fantastisch uitzicht op Lower Manhattan.

Dat uitzicht is het mooiste zichtbaar vanaf de Brooklyn Heights Promenade. Deze is aangelegd boven de snelweg Interstate 278 als compromis naar de rijke en invloedrijke inwoners van Brooklyn Heights toe. De wandelpromenade vormt een mooie afscherming van het drukke verkeer naar de woningen toe en is bovenal een populaire plek om te vertoeven. Hier heb je iets wat je in Manhattan niet hebt: een fantastisch uitzicht op Manhattan!

Brooklyn Heights

Op zondag kent het Brooklyn Bridge Park een heerlijk evenement dat van april tot en met november wekelijks gehouden wordt: Smorgasburg. Op Pier 5 staan er, weer of geen weer, ongeveer honderd stands opgesteld die eten en drinken in allerlei vormen aanbieden. Natuurlijk kun je hier typisch Amerikaanse producten proeven, maar ook internationale lekkernijen die afkomstig zijn uit verschillende etnische keukens. Houd er rekening mee dat het op zonnige dagen erg druk kan zijn. Bij de populairste stands kunnen er dan flinke wachtrijen ontstaan.

Brooklyn Bridge Park

Park Slope

Een van de populairste wijken van Brooklyn om te wonen is Park Slope. Dit gebied wordt weleens gekscherend ‘Stoller City’ genoemd vanwege de vele kinderwagens die je hier in het straatbeeld ziet. Park Slope behoort tot de meest leefbare wijken van New York City om te wonen en is daarom dan ook erg in trek onder gezinnen met kinderen. In hoofdstraten van Park Slope (de ‘Avenues’) vind je leuke winkels en goede restaurants, terwijl de zijstraten (de ‘streets’) bestaan uit leuke woningen. Iedere straat heeft een beetje een eigen gezicht. Hier wonen families in huizen met trappen ervoor. Hier maak je nog mee dat een kindje lemonade op straat verkoopt aan voorbijgangers.

Park Slope

In Park Slope staat het Old Stone House. Dit is een reconstructie uit 1933 van het Vechte-Cortelyou House dat in 1897 vernietigd is. Dit huis vormde een belangrijk onderdeel tijdens de Battle of Long Island in 1776 gedurende de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Het oude stenen huis is tegenwoordig een klein museum dat gewijd is aan de Battle of Long Island. Je kunt er op zaterdag en zondag tussen 11 en 16 uur vrij binnen lopen.

Old Stone House

Ten oosten en zuiden van Park Slope zijn nog een paar bezienswaardigheden te bezoeken voor wie daar nog energie voor heeft. Ten zuiden van Park Slope ligt het immense Green-Wood Cemetery. Deze begraafplaats heeft een oppervlakte van maar liefst 1,9 vierkante kilometer en stamt uit het jaar 1838. In de loop der jaren is het uitgegroeid tot één van de mooiste begraafplaatsen van New York City. Het is tevens de laatste rustplaats van een aantal (voor Amerikanen) bekende en belangrijke mensen.

Een plek die ook zeker niet onvermeld mag blijven is Prospect Park. Dit 2,37 vierkante kilometer tellende openbare park behoort tot de mooiste parken van New York City. Je kunt Prospect Park als een veel minder toeristische versie van Central Park zien. Alle facetten die je van een park kunt verwachten zijn aanwezig zoals prachtige ligweides, speelvelden, wandelpaden en waterpartijen. Aan de rand van het park ligt de Prospect Park Zoo. Deze kleine dierentuin is het thuis van meer dan zeshonderd dieren die meer dan honderd diersoorten vertegenwoordigen.

Meer over Brooklyn

Over Brooklyn is zoveel meer te vertellen, dat deze borough eigenlijk een aparte website verdient. Misschien dat we die in het vervolg nog wel eens gaan maken, als we meer van Brooklyn hebben gezien. Wil je meer weten over Brooklyn dan kunnen we je sowieso aanraden om een georganiseerde tour te boeken. Op de website van het officiële toerismebureau van New York City is ook veel informatie over Brooklyn te vinden. Bezoek daarvoor www.nycgo.com/boroughs-neighborhoods/brooklyn/.

Op onze zustersite steden.net staat op de New York pagina ook leuke informatie over Brooklyn.

Brooklyn