5 DINGEN DIE JE MOET WETEN OVER HET ESTA

New York City ligt in de Verenigde Staten. Dat betekent dat je grenzen gaat passeren als je vanuit Nederland naar New York vliegt. Een geldig paspoort is in dit geval niet voldoende. Je moet officiële toestemming hebben om Amerika binnen te mogen. Dat geldt voor alle soorten reizigers: toeristen, zakenreizigers, stagiairs, studenten en een ieder ander die de Verenigde Staten wil bezoeken. Als je gaat studeren of werken in New York dan heb je echt een visum nodig. Voor toeristen die een Nederlands paspoort hebben geldt dat er ook met een zogenaamde ESTA gereisd kan worden in plaats van een visum.

Op deze pagina beschrijven we 5 dingen die je moet weten over het ESTA.

[1] Een ESTA is een elektronisch visum

Hoe dubbel het ook klinkt: het ESTA is een elektronische toelating om visumvrij Amerika te mogen bezoeken. Feitelijk betekent een visum dat je toestemming hebt om een land te betreden. Een ESTA is dus een soort van ‘light’-versie van het normale visum en is feitelijk ook een visum. Je ESTA vraag je altijd via internet aan. Nadat je ESTA-aanvraag goedgekeurd is dan krijg je daar elektronische bevestiging van. Je krijgt geen papieren visum in je paspoort geplakt.

[2] Vraag een ESTA minstens 72 uur voor vertrek aan

Je moet je ESTA op tijd aanvragen als je naar New York wilt vliegen. Vanwege de mogelijke verwerkingstijd wordt een minimale termijn van 72 uur voor vertrek geadviseerd.

[3] Geldigheid ESTA

Een ESTA is 2 jaar geldig vanaf het moment dat je de toestemming ontvangt. Binnen die 2 jaar mag je zo vaak naar Amerika reizen als je wilt. Per keer mag je maximaal 90 dagen in het land verblijven. Zodra je een ander paspoort neemt, heb je een nieuwe ESTA nodig, ook als dit binnen die twee jaar is.

[4] Niet iedereen kan een ESTA aanvragen

De mogelijkheid om met een ESTA naar New York (of elders in de VS) te reizen bestaat alleen maar voor mensen met paspoorten uit een selectie van landen (waaronder de gehele Europese Unie) en voor wie als reisdoel ‘toerisme’ of ‘zaken’ heeft. Heb je een strafblad dan kun je geen ESTA aanvragen. Reizigers die na 1 maart 2011 in Iran, Irak, Syrië, Soedan, Jemen, Libië of Somalië zijn geweest kunnen ook geen ESTA aanvragen. Zij dienen een regulier visum te regelen.

[5] Zelfs met een ESTA kun je geweigerd worden

Een ESTA is nooit een garantie dat je ook daadwerkelijk toegelaten wordt tot de Verenigde Staten. Dat geldt overigens ook voor alle soorten visa voor andere landen. Op basis van bepaalde factoren heeft een land altijd het recht om iemand te weigeren, ook al zijn alle papier in orde.

paspoort-stempel